• Jessica van Deursen, Prospects & Concepts, Art Rotterdam

  Om Art Rotterdam 2018 in te luiden vroegen wij kunstenaar Jessica van Deursen over haar werk te schrijven voor Performance Art NL. Van Deursen is één van de jonge talenten te zien in Prospects & Concepts, georganiseerd door het Mondriaan Fonds. Tijdens Prospects & Concepts laat Van Deursen een durational performance zien.

  Locatie: Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, 3044 BC, Rotterdam
  Tijd: 8 t/m 11 februari 2018

  Performance Van Deursen:

   1. 8 feb. – 11:00 – 19:00
   2. 9 feb. – 11:00 – 21:00
   3. 10 feb. – 11:00 – 19:00
   4. 11 feb. – 11:00 – 19:00

   

  All for Art – Jessica van Deursen

  Het is oktober 2015 en ik staar naar buiten naar de grauwe grijze lucht, liggend in een oubollig ingerichte hospitaalkamer. Wachtend tot er wederom een andere verpleegster vier buisjes bloed af komt nemen. En inderdaad, na tien minuten zit er een nieuw fronsend gezicht aan mijn infuus te sjorren omdat deze, na dertig eerdere buisjes te hebben afgetapt, niet meer door wil lopen…

  Ik ben niet ziek. Althans… volgens mij niet. De deelname aan dit goed betaalde medisch onderzoek doe ik mezelf vrijwillig aan. Toch?
  Niet veel eerder had ik te horen gekregen dat ik, na drie jaar keihard werken in de horeca met een nul-uren contract, uiteindelijk geen vast contract kreeg, maar dat mijn ‘functie’ plotseling ’boventallig’ was geworden… Ik was vervangen door een nieuw meisje van zestien jaar, zo vernam ik later…

  Volgens sommige momenteel heersende opvattingen maak ik deel uit van de ‘millennials’-generatie. Wij zitten – zo schijnt het – massaal en continu op social media, we zijn ‘self-centered’, lui, gepamperd en snel uit het veld geslagen, als we al geen burn-out krijgen.
  Volgens mij maak ik echter vooral deel uit van een generatie die een leven lang is verteld dat ‘als je maar hard genoeg werkt, je later natuurlijk een goed betaalde baan kunt vinden, huisje-boompje-beestje kunt stichten. En misschien, als je echt héél hard werkt (en let op: dit lijkt het hoogst haalbare te zijn binnen dit ietwat achterhaalde 20e-eeuwse paradigma) word je zelfs wel beroemd en komen geld en al het andere goeds je gewoon aanwaaien’…

  De economische crisis duurde ruim tien jaar. Ik heb in die periode zo’n 41 flex-/oproep-/parttime/fulltime bijbaantjes gehad. Soms drie tegelijkertijd tijdens mijn studie. Omdat er nauwelijks banen waren, leek het niet alleen voor mij, maar ook voor veel vrienden, studie- en leeftijdgenoten, alsof we tien jaar lang stil stonden. Geen werk, geen groeimogelijkheden, en na een decennium van vernedering door ofwel bazen, ofwel het UWV, hielden we er tenslotte ook nog met een beschaamd gevoel van vertrouwen aan over.

  Na vijf dagen trok de zuster het infuus weer uit mijn arm. Met een vette financiële beloning en een vies gevoel over mezelf mocht ik weer in mijn eentje naar huis…

  Twee maanden later viel de toekenning van de Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds op de deurmat. En zo dadelijk mag ik performen op Art Rotterdam voor de Prospects & Concepts expo van datzelfde Mondriaanfonds. Iets waar ik in het najaar van 2015 alleen maar over kon dromen.
  En niet uit rancune of ondankbaarheid, begrijp me goed… maar die hospitaalkamer en dat infuus hebben me nooit verlaten.

  Ik wil ook niet breeduit glimlachend (voor de foto’s) net doen alsof dat wel zo is. Ze zijn het werk geworden: ze stellen mijn eigen moed, intenties en integriteit aan de kaak, en in meer alomvattende zin misschien ook die van onze huidige tijdsgeest.

  Zangeres Frederique Spigt zei het ooit mooi aan het einde van één van haar voorstellingen: “Het grootste probleem van onze tijd is de eenzaamheid”.
  Misschien had ze daar gelijk in…

  Hoe dan ook. Ik zal er zijn op Art Rotterdam, Prospects & Concepts. Je kunt naast me plaatsnemen op een heerlijk comfortabele hospitaalklapstoel en je kunt me alles vertellen wat je van je hart moet. Ik zal luisteren en er zijn. Ik ga nergens heen (en niet alleen omdat ik met dat infuus vastzit aan mijn eigen installatie).

   

  Meer informatie:

  Art Rotterdam 2018

  Mondriaan Fonds

  Jessica van Deursen

   

  1 februari, 2018 / admin / Reacties uitgeschakeld voor Jessica van Deursen, Prospects & Concepts, Art Rotterdam

  Categories: Event

  Tags: , , , , ,

  Comments are currently closed.