Dr. Carlos Miguel Roos works as a lecturer in Media Communications at Webster Leiden University and in Creative and Performing Arts (ACPA) at Leiden University Academy, where he teaches courses in cultural musicology. In addition, Roos is the initiator of Art_Research_Convergence (ARC) and composes music. For the Art Science Hunger Roos focuses on ‘liquid knowledge’ in artistic research and philosophy.
—-
[NL] De ., bundelt de krachten met WORM UBIK!
Open Performance Academy (OPA) is een kennis- en praktijkplatform voor kunstenaars en theoretici die werken met en vanuit performance. OPA biedt een platform voor onderzoek, experiment en reflectie. Kunstenaars en theoretici krijgen de kans om werk in uitvoering te tonen en feedback van het publiek te ontvangen. Omgekeerd krijgt het publiek inzicht in onderzoek binnen en naar uitvoerende kunst. Door zich te concentreren op zowel de kunstenaar als de theoreticus als het publiek, draagt OPA bij aan de ontwikkeling binnen de kunst en de overdracht van kunst en kennis.
We willen hard onderscheid tussen theorie-praktijk, lichaam-geest en object-subject loslaten. Binnen het artistieke proces staan open voor andere vormen van kennisproductie. Daarom zullen we de term ‘vloeibare kennis’ behandelen. De term is afkomstig van performance-artiest Marina Abramovich, hier verwijst ze naar het wegvagen van harde onderscheidingen. Abramovich staat voor het idee dat kunst -> kennis kan produceren, dit voorbij universele waarheid.
In zes vergaderingen en twee presentatiedagen wordt ‘vloeibare kennis’ vanuit een verrassende hoek besproken; de hoek van het werkproces van kunstenaars en wetenschappers. We streven er niet naar kant-en-klare culturele informatie te bieden, maar richten ons op het vermogen mensen vragen te stellen.
Do. 13 sept
Voor de eerste editie van Art Science Hunger nodigen we kunstenaars Sandra Stanionyte en Kamila Wolszczak uit om hun artistiek onderzoek met betrekking tot het thema te delen. Van te voren zal een performance van een student van de Willem de Kooning Academie worden getoond. Aan het einde van de avond zal cultuurwetenschapper en filosoof dr. Carlos Miguel Roos reageren op het thema in relatie tot zijn onderzoek. We nodigen het publiek uit deel te nemen aan het gesprek.
Sandra Stanionyte
Sandra Stanionyte onderzoekt de persoonlijke ruimte van het lichaam in stad en natuur. Daarom is haar werk vaak gerelateerd aan de ruimte waar ze haar tijd doorbrengt; waaronder Londen, Amsterdam en Vilnius. Stanionyte studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Royal College of Art, Sculpture / Performance Art in Londen. Haar werk is sterk verbonden met ‘Do-It-Yourself’ art, hiervoor ontving zij in 2012 de Rietveld / Sandberg Instituut-prijs.
Kamila Wolszczak
Kamila Wolszczak is een interdisciplinaire kunstenaar die zich bezighoudt met performance, installatie en locatiespecifieke projecten. Naast haar artistieke carrière is Wolszczak organisator van universele zelfondersteunende tentoonstellingen in Polen. Sinds 2012 maakt Wolszczak de zogenaamde SUWs (Self-supporting Universal Exhibitions) waarin ze de relatie tussen een kunstenaar en het publiek opneemt in een locatiespecifieke situatie. Tijdens Art Science Hunger gaat Wolszczak dieper in op de relatie tussen kunstenaar en publiek in locatiespecifieke situaties en haar visuele uitvoeringspraktijk.
Carlos Miguel Roos
Dr. Carlos Miguel Roos werkt als docent Media en Communicatie aan de Webster Universiteit Leiden. Daarnaast is Roos initiatiefnemer van Art_Research_Convergence (ARC) en componeert hij muziek. Voor Art Science Hunger richt Roos zich op kennisoverdracht in geluid en uitvoering. De reden hiervoor is zijn onlangs gepubliceerde essay ‘Global Music: Recasting and Rethining the Popular as Global’.
Comments are currently closed.