• Art Rotterdam 2020

  Tien jaar na de overzichtstentoonstelling van Marina Abramović in het MoMA New York, lijkt performance art ook in de Nederlandse kunstsector volledig geïntegreerd. Art Rotterdam geeft de aftrap voor het nieuwe jaar met een veelzijdig palet aan performance kunstenaars.

  Art Rotterdam 2019 | Fotograaf: Almicheal Fraay

  Dat een kunstbeurs ruimte bied voor performance art is bijzonder. Met name omdat performance art in de jaren 50 en 60 tegen de kunstmarkt in ging met niet verkoopbaar werk. Vandaag de dag doen kunstbeurzen meer dan alleen objecten tonen en verkopen. Een kunstbeurs is een beleving geworden. Zo volgt Art Rotterdam een internationale trant met een unieke beleving van het kunstwerk. Performance art is bij uitstek uniek. Je moet erbij zijn om het te beleven. De toeschouwer kan gegrepen worden door de voorstelling, de kunstenaar volgen via sociale media, en een werk aankopen of de kunstenaar uitnodigen voor een live performance. Doordat het werk live getoond wordt, maken veel kunstenaars documentatie van de performance wat door verzamelaars of musea aangekocht kan worden.

  Catinca Tabacaru | Rachel Monosov

  Toch zijn er relatief weinig verzamelaars en musea die performance documentatie aankopen. Daarom kiezen veel kunstenaars en galeries voor het tonen van objecten waar een performance bij toegevoegd kan worden. Live performances worden dan met name getoond bij een galerie opening of museum nacht.

  Bruthaus Gallery | Ben Bennaouisse

  Hierdoor zijn performance kunstenaars zeer actief in het organiseren van performance art events. Deze organisaties staan vaak los van de kunstmarkt en richten zich op het live effect. Organisaties als PS Performance Site Den Haag, Pipe Dordrecht, PAE en de Open Performance Academy in Rotterdam zijn een paar voorbeelden van enthousiastelingen voor performance art zonder commercieel doel. Dat Art Rotterdam performance art een eigen locatie bied maakt dat live performance toegankelijk wordt voor een groot kunst publiek.

  Art Rotterdam is van 6 tot 9 februari 2020

  Art Rotterdam

  Van Nelle Fabriek | Van Nelleweg 1 | 3044 BC | Rotterdam

  Artrotterdam.com

  The Performance Show

  AVL Mundo / Atelier van Lieshout | Keileweg 18, Rotterdam

  Theperformanceshow.com

  3 februari, 2020 / admin / Reacties uitgeschakeld voor Art Rotterdam 2020

  Categories: Uncategorized

  Comments are currently closed.